ALAPÍTVÁNYUNK

A nyílt Magtár Művészeti Alapítványt (MMA) több mint tíz magánszemély és ügyiratok digitalizálásával foglalkozó vállalkozás alapította 2003-ban, azzal a céllal, hogy az egykori pannonhalmi magtár régi épületét felújítva egy kulturális központot, művészeti kiállító- és alkotóhelyet hozzon létre. A céljai megvalósítását pályázatok útján kívánja elérni.

A pannonhalmi Magtár Művészeti Alapítványküldetése, hogy megerősítse, széles körben kutassa és terjessze a magyarországi képző- és iparművészetet szerte Európában (és Európán túl). Teszi mindezt úgy, hogy minőségi művészeti programokat kínál a Pannonhalmára látogató évi közel százezer turistának, valamint a kisvárosban és közelében élő közel húszezer gyereknek, felnőttnek; időszakos és állandó kiállításaival és műteremprogramjával bekapcsolódik a nemzetközi művészeti és tudományos vérkeringésbe; kiszolgálja a kistérség és a régió művészeti igényeit, földrajzi közelségét kihasználva, részt vesz a hármas-határ művészeti életében. Mindezt különböző művészeti szervezetek, intézmények együttműködésén alapuló, a közös érdekek mentén szerveződő művészeti műhelyben kívánja megvalósítani.

  • Lehetőségeket keres egy 21. századi művésztelep megvalósításához;
  • Pályázati nyilvánossághoz juttatja a Kárpát-medencében alkotó fiatal képzőművészeket, ezzel megteremtve az első Képzőművészeti Junior Biennále hagyományát Pannonhalmán;
  • Segít annak a különös művészeti étlapnak az összeállításában, ahol a különböző hagyományos és új művészeti ágak mind ajánlatként kerülhetnek kiválasztásra;
  • Külföldi és magyar szakemberek, művészek meghívásával olyan programokat szervez, amelyek több generációnak nyújtanak élményt, a generációkat összekapcsoló úgynevezett „Gross-generációs” kulturális programokat.
  • Az Alapítvány tudományos munkáját a levéltárakkal közös programokkal kezdi.
  • Az Alapítvány által kidolgozott „Bakaláda 1914-1918 – Budapest” projekt, amellyel a Magtár Művészeti Alapítvány kinyitja a pannonhalmi Magtár épületét, később kerül bemutatásra.

 

Az Alapítvány tevékenysége