A harmadik sorsforduló

már jött magától, hiszen volt egy tulajdonosi szándék, egy segítő városi civil klub, a helyi önkormányzat és a Főapátság támogató szándéka, valamint az igények és a lehetőségek mérlegelése.

A Magtár Klub kezdeményezésére 2014 nyarán egy délutánra kinyílt a Magtár ajtaja a kíváncsi érdeklődők előtt. Nagy civil megmozdulás lett belőle, ahol a helyiek az építkezés közepén láthatták, a „harang értük szól”.

A nagy kérdés akkor már sürgető válaszra várt: az üres terek hol kapjanak és egyáltalán kapjanak-e belső elválasztófalakat a tervezett programok hely igénye szerint?

A Budapesti Kommunikációs Főiskola Kommunikációs és Művészeti Kar önkéntes diákjai, a leendő művészek, 2014 nyarán, egy héten keresztül „belakták” a Magtár épületét és irányító tanáraikkal az a javaslatuk született, hogy maradjanak a hatalmas terek. Ez sokszínű szabadságot ad alkotóművésznek, nagyobb teret a bemutatandó alkotásoknak. A Főiskolával való együttműködés a Magtár harmadik sorsfordulóját hozta. Kimondatott és megerősíttetett, hogy olyan művészeti otthont kell teremteni, amely esélyegyenlőséget biztosít a művészetek élvezetéhez, amelynek hatása befolyásolni tudja az érdeklődők és az ott élők mindennapjait és ahova a diákok művészként alkotni is visszatérhetnek.