A második sorsforduló

már egy fontos előrelépés volt. Miközben a Magtár felújítási tervei kirajzolódtak, és több körben megvitatták, már néhány külső változás is jelezte, a háttérben valami készül. Az első világháború centenáriumára készülve és gondolva, a helytörténet iránt érdeklődők alkalmanként találkoztak a Városi Könyvtárban, gyűjtögetve a családok emlékeit. Mivel a Magtár történelem iránti elkötelezettsége ismert volt körükben, és a képviselőjük is mindig jelen volt, így rövidesen létrejött a Magtár Klub, amely a megnyitó ünnepségen kiállítja majd a helytörténet fontos dokumentumait is. Olyan állandó kiállítást terveznek, ahol a látogatók szemtanúi lehetnek annak, hogyan kapcsolódik és bontakozik ki a Nagy Háború a régió családtörténeteiben.

A Magtár Klub egy olyan fórum, ahol szívesen látnak bárkit, akit érdekel a helytörténet és a családtörténet, a Magtár leendő tevékenysége, a kisváros szellemi erejének új központja, és ugyanakkor fontosnak tarja egy új civil közösség létrejöttét önmagáért, a kisvárosért. „Itt nem feladatokat osztogatunk egymásnak, hanem teret és lehetőséget adunk a közösséget építő ötleteknek, önkéntes munkának. Meghallgatjuk egymást. Alapelvünk szerint nincs felesleges, vagy rossz ötlet, hiszen mindegyik megtermékenyíthet egy másikat, amelyből a végén nagyszerű dolgok alakulhat ki. Annak a felelősségérzetnek szeretnénk a Magtár Klubban teret adni, amelyet egy civil kurázsival rendelkező polgár előbb vagy utóbb érez azzal a közösséggel szemben, ahol él. Szeretnénk, ha a hegy világhírneve a völgyben alvó kisvárost is elérné. Rajtunk múlik. A gondolati magokat vigyük be a Magtárba, döntsünk  közösen arról, hogy ki, hol tudna valamit hozzátenni városunk családjainak életéhez.” – írta Szanati Erzsébet könyvtáros a toborzó levelében. Ő vállalta a klub szervezését, tevékenységének összefogását.