A negyedik sorsforduló

az lesz, amikor végre végleg kinyílik a Magtár kapuja, és a sokféle művészetben jártas meghívott és az érdeklődő „otthonként” őrzi az új-ódon épületet.

Szándék mindig volt és van, de időpont nincs. Meglepetés lehet, amelynek hírértéke remélhetőleg eljut mindenkihez.

A Nagy Háború centenáriumának projektjét 2014 óta fejleszti az Alapítvány – és a remények szerint 2016 második felében – elindul megváltó és hódító útjára a „Bakaláda 1914-1918 – Budapest”, a generációkat összekötő kortalan Ember projektje, amelyhez kiállítást is terveznek. A 21. századi világháló keresi a száz évvel ezelőtti háború kapcsolati hálóját.

Állandó kiállítóteret kapnak a felvidéki magyar festő, a szabadság és a lovak szerelmesének, Holesch Dénesnek (1910-1983) válogatott festményei.

És lesz sok film és könyv az egykor betiltott művészektől, jönnek zene virtuózok, akik még koncertjükkel nem jártak Pannonhalmán, vagy akik szívesen visszatérnek az új koncertterembe.

Az ifjú tehetségek kívánságmeghívását elfogadó művészek bemutatói, beszélgetései, játékai, mind élményt hoznak a kisváros életébe.

Lépésről-lépésre válhat az ország új művészeti központjává Pannonhalma, hiszen az ott lévő kincsek, galériák, műhelyek már elindultak a környezethez méltó jövő felé.